25. 3. 2021

V Jihočeském kraji má dle posledních návrhů Správy úložišť radioaktivních odpadů pokračovat hledání místa pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva a dalších vysoce radioaktivních odpadů. Nově je navrženo průzkumné území Janoch mezi obcemi Dříteň, Hluboká nad Vltavou, Purkarec, Olešník a Temelín. Zelení s tímto záměrem nesouhlasí. Podle nich je kraj již dost postižen jadernou energetikou. „Máme tu haldy a další pozůstatky po průzkumné těžbě uranu, jedovatá odkaliště po zpracování uranu v Mydlovarech a také dva atomové reaktory, které připravily o domovy na tisíc lidí, a také sklad vyhořelého paliva“, vyjmenovává zátěž kraje Matouš Šimek, lídr Zelených pro říjnové krajské volby.

Zelení dlouhodobě podporují odpor vedení obcí i jejich obyvatel vůči plánům státních úřadů najít a postavit blízko jejich domovů konečné hlubinné úložiště. Šimek k tomu dodává: „Chybí nám slibovaný zákon o zapojení obcí do vyhledávání úložiště. Chaotický postup státu s účelovým přidáváním lokalit nevzbuzuje důvěru, že vybraná místa zaručí dlouhodobou bezpečnost. A zejména pak postrádáme debatu o jiných možnostech naložení s problematickým dědictvím jaderné energetiky, než je jeho odklizení do zemských hlubin.“